Η αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική της Μυκόνου

 Με το λευκό του φωτός και το μπλε της θάλασσας, η αρχιτεκτονική της Μυκόνου σας ταξιδεύει σε διάφορες εποχές μέσα από δαιδαλώδη σοκάκια.
 
Ο λαμπρός ήλιος, ο δυνατός αέρας και οι αδίστακτοι πειρατές «έχτισαν» τα νησιά του Αιγίου με μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική: Λευκά κυβόσχημα σπίτια χωρίς σκεπές, χτισμένα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, τα οποία «κόβονται» από στενά σοκάκια.
Τα οικήματα της Μυκόνου, ωστόσο, ξεχωρίζουν ελαφρώς χάρη στις ασύμμετρες και στρογγυλεμένες γωνίες τους. Στην αρχιτεκτονική τους συναντιούνται διάφορες εποχές, που παντρεύουν το κλασικό με το νησιώτικο στοιχείο. Τα περισσότερα σπίτια είναι διώροφα και συνδέονται με εξωτερική σκάλα, ενώ υπάρχουν διατηρητέα κτίρια που μετρούν παραπάνω από δύο αιώνες ζωής, τα οποία λειτουργούν πλέον ως μουσεία ή εκθεσιακοί χώροι.
Περιδιαβαίνοντας τα δαιδαλώδη σοκάκια που είναι πλημμυρισμένα από μπουκαμβίλιες, ο επισκέπτης νιώθει οικεία στο φιλικό περιβάλλον που τον καλεί να ανακαλύψει τη Χώρα, την πρωτεύουσα δηλαδή, που είναι επίσης και ο ιστορικός οικισμός του νησιού.
Κάθε μνημείο της Χώρας παραπέμπει σε μία άλλη εποχή. O Μυκηναϊκός Θολωτός τάφος και τα ερείπια της προϊστορικής πρωτοκυκλαδικής ακρόπολης, στην αρχαία εποχή, οι πύργοι και η «μικρή Βενετία» στην εποχή της ενετοκρατίας και τα καλοδιατηρημένα ξωκλήσια σε σειρά εποχών από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα.
Το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου είναι οι εντυπωσιακοί ανεμόμυλοι που δεσπόζουν μπροστά από τη θάλασσα με σύμμαχο τον άνεμο που άλεθε κάποτε τα σιτηρά των κατοίκων συντηρώντας την οικονομία του νησιού. Στο νησί υπάρχουν επίσης πολλοί φάροι και πηγάδια, με χαρακτηριστικότερα τα λεγόμενα Τρία Πηγάδια που μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα υδροδοτούσαν την πρωτεύουσα του νησιού.
Με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα μοντέρνα σπίτια ενσωματώνονται στο αρχιτεκτονικό περιβάλλον αρμονικά, διατηρώντας την πολυτελή τους όψη. Για την κατασκευή τους έχουν σχεδιάσει γνωστοί Έλληνες και ξένοι αρχιτέκτονες, αποδίδοντας μοναδικά στην αισθητική τους οικήματα (βίλες, συγκροτήματα κτλ).